Katar'a Türk birliklerinin konuşlandırılmasına yetki vermek üzere bir tasarının geçişi, uluslararası topluma açık bir mesajla sunuldu: Doha yalnız değil.
Aslında, tasarının Katar krizinin başlamasından yaklaşık iki yıl önce meclis onayı bekleniyordu.
İki ülke zaten 2015'te askeri bir protokol imzalamış ve Türkiye Katar'da bir askeri üssü açmıştı - bölgedeki ilk askeri gücü şu anda yaklaşık 100 Türk askere ev sahipliği yapıyor, ancak kapasitesi 5000 kadar.
Pazartesi günü, Türk ordusu gelecekteki konuşlandırmayı koordine etmek için üç subay daha gönderdi. Bazı haberlerde, Ankara'nın başlangıçta piyade, daha sonra bir deniz kuvveti ve bunu takiben F16 savaş uçakları görev yapacak.
Ankara, Doha'yı, özellikle Türkiye'nin uluslararası alanda artan izolasyonu sonrasında, önemli müttefiklerinden biri olarak görüyor.
Katar Emir Şeyh Tamim bin Hamad el-Thani, geçen sene yapılan darbe girişimi sonrasında Başkan Erdoğan'a dayanışma çağrısı yapan ilk lider oldu.
Türkiye-Katar ticaret bağları
$ 424m
Türklerin 2015'te Katar'a ihracatı: ana maddeler deniz gemileri, elektrikli eşya, mobilya
$ 361m
Katar, 2015 yılında Türkiye'ye ihraç etti: ana maddeler petrol ve türevleri, alüminyum, plastik ürünler
- Katar'a 2011 yılından beri % 126 oranında ihracat artışı
- % 25 Katar'ın 2011'den beri Türkiye'ye yaptığı ihracatın düşmesi
Darbe planından sonra Erdoğan'ın yakın bir şekilde korunması için Katar özel kuvvetlerinin 150 seçkin bir birliklerinin Türkiye'ye gönderildiğini iddia eden haberler de var.
İki ülkenin hükümetleri de benzer ideolojik duruşları paylaşıyorlar.
Ne Müslüman Kardeşliği veya Hamas'ı "terörist örgütler" olarak sınıflandırmaz; Her ikisi de 2013'te Muhammed Morsi'yi deviren Mısır'daki darbeyi kınadı; Hem Başar Esad'ın Suriye rejimini devirmek için İslamcı grupları desteklediler.
Ayrıca İran'a karşı aynı tavırları var. Her ikisi de, bölgedeki en önemli oyunculardan biri olduğunun farkındalar ve Tahran'ın Suudi şeytanlaştırmasının aksine, iyi ilişkiler sürdürmeye çalışıyorlar.
Katar ayrıca Türkiye'ye yoğun yatırım yapıyor - Doha'nın yabancı yatırımları açısından yedinci sırada.
Katar'a yapılan Türk ihracatı 420 milyon doların (330 milyon pound) üzerinde bir değer taşıyor ve emirlik Türk savunma şirketleri ile çeşitli silah anlaşmaları istiyor.

Resmi rakamlara göre, başta inşaat sektöründe olmak üzere 30'dan fazla Türk şirketi tarafından Katar'da yapılan projelerin değeri yaklaşık 8.5 milyar dolara ulaştı.
Ve 2022 Dünya Kupası hazırlıkları devam ederken, Türk müteahhitleri ülkeyi daha fazla yatırım yapmak için gözlüyor.
Sayın Erdoğan, Katar krizine derhal son vermesini ve Suudi kralın bunu çözüme kavuşturmaya çağırmasını talep etti.
Katar yanlısı bir konuma sahip olmakla birlikte Türkiye, Suudi karşıtı olarak algılanmak istemiyor.
Her şeyden önce, taraflar arasındaki ilişkileri onarmak için yapılan diplomatik bir çözümdür.
Ancak gerginlik daha da askeri bir çatışma ya da bir darbe ile sonuçlanırsa, Türkiye yine de yakın zamanda kabul edilen "kardeşi" tarafından ayakta kalmaya hazır olacak mı?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder